logo1 Jooga on ikivanha intialainen itsehoito- ja kasvatusmenetelmä, joka sopii kaikille, jotka haluavat työskennellä oman fyysisen ja henkisen kehittymisensä hyväksi. Joogasta löytyy useita tyylisuuntia. Joogatunnille voi tulla ilman odotuksia, mutta tavoitteena voi myös olla kunnon parantaminen, liikkuvuuden lisääminen tai saada lisää vireyttä ja energisyyttä. Joogassa ei ole kilpailua eikä suoritusvaatimuksia. Perustana on luonnollisen, tietoisen hengityksen avulla keskittyneesti tehty fyysinen harjoitus, jonka seurauksena voit kokea syvää rentoutumista ja löytää sisäisen hiljaisuuden kokemuksen. Monelle joogasta tulee elämäntapa, tie tasapainoiseen kehon ja mielen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, joka auttaa tietoiseen läsnäoloon arjessa, kehittää itsetuntemusta ja poistaa jännityksiä.
Joogaa alettiin harrastaa Suomessa laajamittaisemmin 1960-luvulla. Suomen Joogaliitto perustettiin vuonna 1967 suomalaisten jooganharrastajien kattojärjestöksi. Liitto järjestää kursseja Suomen Joogaopistossa Saarijärvellä ja kouluttaa jooganopettajia.

Hathajooga

Harjoituksen kesto on 1h 30 min. Tunnin alussa rentoudutaan ja virittäydytään harjoitukseen. Hathajoogaharjoituksessa tehdään asanoita, jotka ovat joogaliikkeitä ja monipuolisia liikesarjoja.  Näiden avulla valmistellaan tavoiteasanaa, jossa viivytään liikkumatta hieman pidempään. Harjoitus päättyy rentoutumiseen ja keskittymiseen, jossa voit kokea tasapainon ja rauhoittumisen – joogan tilan.

Kukin harjoittaa joogaa omasta lähtötilanteestaan ja voi muuttaa liikkeitä itselle sopiviksi. Oma luonnollinen hengitys ohjaa liikkeitä ja harjoituksen kulkua, jossa aktiivisuus ja passiivisuus (vastaanotto) vuorottelevat. Harjoituksessa ei edetä helpommista liikkeistä vaikeampiin, vaan pinnallisella tavalla tehdystä harjoituksesta asteittain syvempään, keskittyneempään ja tietoisempaan harjoitukseen.